Ученикът Георги Пашалиев пише история в изкуствения интелект

Ученикът от 12 клас в Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ Георги Пашалиев записва името си сред авторите на NeurIPS – най-реномираната научна конференция за изкуствен интелект в света. Така за първи път в историята български ученик участва с публикация на форум от такъв ранг в тази сфера.

Георги Пашалиев е стажант в един от най-добрите университети в света – ETH в Цюрих. Темата на стажа е разработване на нови алгоритми за споделяне на данни с цел създаване на по-надежден изкуствен интелект. Той работи под ръководството на д-р Никола Константинов, който от тази година е изследовател в INSAIT, проф. Мартин Вечев и Флориан Дорнер, докторант в института Макс-Планк. Така Георги става съавтор на статията, която свързва сферите на машинното обучение и теорията на игрите и предлага нов метод за споделяне на данни при изграждане на по-надежден изкуствен интелект. Статията: https://arxiv.org/pdf/2305.16272.pdf

INSAIT създава програмата STARS (Science, Technology, and AI Research Internship for High-School Students: https://insait.ai/stars/). Тя предоставя възможност на българските ученици да работят с водещи изследователи в INSAIT по най-актуалните теми в ИИ. Стажът продължава 8-10 седмици в София, а освен проекта по-който работят, учениците участват и в научните дискусии и семинари в INSAIT. Институтът ще отвори 10 нови места за ученици през 2024 г.

 

admin

0897 921 381

admin has 124 posts and counting. See all posts by admin

Вашият коментар