Конкурс БУДИТЕЛ НА ГОДИНАТА 2021 организиран от БНР

Българското национално радио обяви десетимата финалисти на конкурса Будител на годината 2021.
Това са:

  • Максим и Стефан Иванови – Баща и син построяват океанска гребна лодка в гаража си в София. Кръщават я Неверест и с нея успяват за 105 дни да прекосят Атлантическия океан. НЕВЕРЕСТ става „Първата гребна лодка, прекосила Атлантика от изток на запад изцяло в сезона на ураганите“. Максим и Стефан успешно завършват „Първата океанска гребна експедиция за България“.
  • #За доброто. Легълца за оздравяване – Обединението на „8 луди жени“, известно и като #За доброто, организира кампания за закупуване на детски легла за педиатрични болници и отделения в страната.
  • Стефан Пеев – Първият в България дигитализиран почерк на историческа личност е дело на типографът Стефан Пеев. Той дигитализира почерка на Апостола, минавайки през всички съхранени документи на неговия манускрипт.
  • Знам.бе – Екипът на образователната платформа Знам.бе цели да се повиши общата грамотност за населението и се фокусира върху актуални на времето подходи и инструменти за учене, съобразени с интересите на младите хора.
  • Теодосий Теодосиев – Тео – Златният учител на България, както е известен Тео, е дългогодишен преподавател в ПМГ „Никола Обрешков“ в Казанлък, ръководи специализирана школа по приложна математика и физика. Негови ученици участват в националните отбори на България в международните олимпиади и състезания.
  • Лео Кадели – филантроп, който помага безвъзмездно на хора в нужда.  Невероятен човек, Лео вече е помогнал на стотици хора – семейства, възрастни, самотни хора, на които няма кой да помогне адекватно или изобщо и е учредител на сдружение „Приятели, помагайте!“
  • Ангели за България –  благотворителна организация, създадена с идеалната цел да обедини българите в чужбина да помагат на народа си. Те обединяват над 6 000 българи по целия свят.Тяхната помощ е достигнала до над 2 000 домакинства, като са дарили сумата от над 133 000 лв. и изпълняват месечни и дългосрочни каузи в полза на самотни възрастни, многодетни семейства, самотни родители и хора с увреждания, безработни и домове за възрастни и деца.
  • Кристиан Ваклинов – студент от УНСС и инициатор за създаването на „Дом-музей на теснолинейката“ след реставрация на гарата на спирка Цепина. Учредител на сдружение „За теснолинейката“, в което членуват 60 души от цялата страна и всеки помага с каквото може.
  • Саша Безуханова – международно признат мениджър, ангел-инвеститор и филантроп с 20-годишна успешна управленска кариера в НР и значим принос в общественото развитие на България. Кaтo ocнoвaтeл нa плaтфoрмaтa MОVЕ.BG тя инициирa рeдицa будитeлcки инициaтиви, включитeлнo прoeктa „СhаngеMаkеrs – Двигaтeли нa прoмянaтa“, обединяващ новатори в различни области с приносни проекти.
  • Натали Петрова – В рамките на фестивала за планинарско кино Банско Филм Фест тя организира специалната детска и младежка програма Банскофилмфест KIDS. Нейни са дългогодишните усилия за детска и младежка ангажираност по теми като природа, екология, спорт и здраве, активен начин на живот.
Гласувайте през октомври за „Будител на годината 2021“ на сайта на БНР:
https://bnr.bg/page/glasuvaite-za-buditel-2021

admin

0897 921 381

admin has 78 posts and counting. See all posts by admin

Вашият коментар