INSAIT – новият български институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии

На официална церемония в София беше открит Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT. Той е първият по рода си не само в България, а в цяла Източна Европа. Създаден е в партньорство между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и два от водещите световни университети в тази област – швейцарските политехники ETH Zurich – университета на Алберт Айнщайн, и EPFL.

Водещите технологични компании в света Google, DeepMind и Amazon Web Services разпознават значимостта на INSAIT за развитието на научните изследвания и иновации в Източна Европа и за първи път подпомагат подобен проект в региона с над 12 милиона лева. Google и DeepMind ще вложат в INSAIT близо 6 милиона лева през следващите три години, a Amazon Web Services – близо 7 милиона лева.

Архитект на INSAIT е проф. Мартин Вечев (на снимката) от ETH Zürich – водещ световен учен в областта на компютърните науки и изкуствения интелект. „Когато се дипломирах в Кеймбридж през 2003 г., си пожелах след 20-30 години да създам в България център на световно ниво като в Кеймбридж. Чрез този институт България става пионер в Източна Европа. Наша приоритетна цел е да съживим и трансформираме България. Подобно на други западни институти, INSAIT има потенциал да окаже сериозно влияние както върху развитието на икономиката, социалната политика и образованието в България, така и върху ролята и авторитета на страната”.

Най-големият печеливш от проекта според проф. Вечев ще бъде българската научна общност. Институтът е планиран като специално звено на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, като в него ще работят около 300 души – от тях 25-30 ще са професори и изследователи, а останалите 200-250 ще са докторанти, младши изследователи и постдокторанти. Отделно ще има и студенти магистри, които може да стигнат до няколко хиляди.

Най-важното за проф. Вечев в случая са именно несравнимите ползи, които такъв изследователски център ще донесе на България и българските учени.

Институтът може да направи така, че нашите най-талантливи деца да могат да остават в България, а тези, които са излезли навън – да можем да ги привлечем обратно

в България да създават откритията, новите технологии и продуктите с добавена стойност, които де факто движат икономиката. Това да е причината те да се върнат. Този тип центрове са стратегически важни за статута на една държавата – това са местата, в които се изграждат следващите велики учени, които правят велики открития, там се изграждат следващите инженери, които „вдигат нивото на икономиката и индустрията“.

„Тоест тези центрове изграждат не само технологиите, но и хората“, посочва Вечев и подчертава, че изследванията в областта на изкуствения интелект (AI) са от стратегическо значение за всяка страна, която иска да има конкурентна икономика.

Церемонията беше уважена от президента на Р България Румен Радев, премиера Кирил Петков, федералния министър по икономически въпроси, образование и изследвания и президент на Швейцария (2021 г.) Ги Пармелен, еврокомисаря Мария Габриел, водещи учени от Швейцария, САЩ, Израел и България, представители на академичните среди и бизнеса от България и чужбина. Сред тях бяха носителят на наградата Тюринг (“компютърния Нобел”) проф. Шафи Голдвасер от MIT и Berkeley, нобеловият лауреат и двигател на израелската стартъп революция Дан Шехтман.

admin

0897 921 381

admin has 121 posts and counting. See all posts by admin

Вашият коментар