Инициатива Българската кирилица

По случай наближаващия 24 май Фондация за активно развитие на уеб стартира инициативата „Българската кирилица“. Тя цели да фокусира общественото внимание върху използването на българска кирилица в колкото се може повече уебсайтове и други онлайн и офлайн проекти.

Основни разлики между българската и руската кирилица

Разликите между тях не са големи, но при по-внимателно вглеждане се вижда, че един и същ текст изглежда различно. Те са най-видими при малките букви – руската кирилица е основана на главните латински букви във формата, както на главните, така и на малките букви. От друга страна, българската кирилица е базирана на ръкописното изписване на формата на малките знаци. Те са по-обли, по-уникални и по-лесно разпознаваеми от тези на главните, което улеснява по-бързото четене.

Българската кирилица е красива и своеобразна

На сайта на инициативата “Българската кирилица” може да бъде открита подробна информация за  историята и разликите между двете форми. Там организаторите ѝ обясняват подробно как да инсталираме шрифтове с българска кирилица, както и как да ги използваме в различните видове софтуери.

Вижте повече тук: https://cyrillic.bgweb.bg/

 

admin

0897 921 381

admin has 96 posts and counting. See all posts by admin

Вашият коментар