Ще измести ли изкуственият интелект GPT-3 творците и журналистите?

OpenAI LP и нейната компания майка, OpenAI Inc. е с нестопанска цел. Компанията провежда изследвания в областта на AI с обявената цел да насърчава и развива приятелски AI по начин, който е от полза за човечеството като цяло. Организацията е основана в Сан Франциско в края на 2015 г. от Сам Алтман, Илон Мъск, Питър Тийл, Рийд Хофман, Джесика Ливингстън и други, които колективно обещаха 1 милиард щатски долара. Мъск подаде оставка от борда през 2018 г., но остана донор. OpenAI LP получи инвестиция от 1 милиард долара от Microsoft през 2019 г. и втора многогодишна инвестиция през януари 2023 г., за която се съобщава, че е 10 милиарда долара. Седалището на OpenAI е в Pioneer Building в Мишън Дистрикт, Сан Франциско.
През 2020 г. OpenAI обяви GPT-3 (Generative Pre-trained Transformer 3), езиков модел, обучен върху трилиони думи от интернет. Той също така обяви, че свързан API, наречен просто „API“, ще формира сърцето на първия му търговски продукт. GPT-3 е насочен към отговаряне на въпроси на естествен език, но също така може да превежда между езици и да генерира съгласувано импровизиран текст.[18]

През 2021 г. OpenAI представи DALL-E, модел за дълбоко обучение, който може да генерира цифрови изображения от описания на естествен език.

Около декември 2022 г. OpenAI получи широко медийно отразяване след стартирането на безплатна предварителна версия на ChatGPT, неговия нов AI чатбот, базиран на GPT-3.5. Според OpenAI визуализацията е получила над милион регистрации в рамките на първите пет дни. Според анонимни източници, цитирани от Reuters през декември 2022 г., OpenAI прогнозира приходи от $200 милиона за 2023 г. и $1 милиард приходи за 2024 г.

От януари 2023 г. OpenAI води преговори за финансиране, което ще оцени компанията на 29 милиарда долара, двойно повече от стойността на компанията през 2021 г. На 23 януари 2023 г. Microsoft обяви нова многогодишна инвестиция в милиарди долари (според които се съобщава за 10 милиарда долара) в OpenAI.

Шведската изследователка Алмира Османович-Тунстрйом от Института за Невронауки и Физиология на Университета в Готенбург е направила експеримент като подала на GPT-3 следната команда: „Напиши академичен текст  до 500 думи за GPT-3 и добави позовавания и цитати в текста“. Споделя, че не е имала големи очаквания, тъй като задачата е била твърде общо формулирана от гледна точка на компютърен алгоритъм. Въпреки това, алгоритъмът започнал да пише статията и веднага генерирал добър увод. За два часа цялата статия била готова. Текстът бил написан на добър академичен стил, с добре обмислени позовавания, включени на правилните места и във връзка с правилната препратка.

Това революционно събитие в света на науката поставя обаче някои сериозни етични проблеми: Този, който веднага изпъква на преден план, е кой е истинският автор на статията и как следва да се обозначи автора или авторския екип, както и за кого ще бъдат позитивите от публикуването и цитирането на статията.

 

admin

0897 921 381

admin has 111 posts and counting. See all posts by admin

Вашият коментар