ЧЕСТИТ ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН!

ЧЕСТИТ ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН НА НАД 700 000 УЧЕНИЦИ И ТЕХНИТЕ УЧИТЕЛИ И ВЪЗПИТАТЕЛИ!

Над 700 000 ученици ще прекрачат прага на 2 349 училища на 15 септември. В тях ще ги посрещнат над 70 000 учители.

Благодарение на приетия бюджет за 2023 г. са заложени две инвестиционни програми с общ бюджет от близо половин милиард лева, насочени към строителство и ремонт на сгради на детски градини и училища, както и строителство и ремонт на спортни салони и площадки. В едната от тях – програмата на правителството за строеж на детски ясли и градини, се отделят 240 млн. лева, като целта е да се построят минимум 30 нови детски ясли и детски градини, както и поне 40 училища с условия за обучение на едносменен режим.

В навечерието на празника в Министерството на образованието беше приета Стратегическа визия за развитието на дуалното обучение до 2030 год. Тя предвижда фокусиране върху водещата роля на бизнеса в обучението, развитие и модернизиране на системата на дуалното образование в страната, повече комуникация за популяризирането ѝ.

Промени в Закона за професионалното обучение предвиждат изцяло нов списък на професиите. Ще бъде премахнато досегашното свръхдетайлизиране на отделни често сходни специалности, а вместо това ще има по-малко на брой широкопрофилни професии. Обучението по всяка професия ще включва и теми по опазване на околната среда, както и придобиване на специализирани IT умения, необходими за упражняване на конкретната професия.

 

admin

0897 921 381

admin has 121 posts and counting. See all posts by admin

Вашият коментар