Български училища вече са в Облачната платформа на Гугъл в училище

През юни 2019 г. пловдивската езикова гимназия“Иван Вазов“ е отличена като първото референтно училище на Гугъл на Балканския полуостров с достъп до всички нови технологии на компанията и връзка с международна екосистема от училища – лидери във внедряването на технологии в образователния процес.

„Технологиите не трябва да се забраняват, а да се използват в положителен аспект. Учебниците вече не са достатъчни за новите дигитално ориентирани деца“, казва директорът на училището Вихра Ерамян.

След разговори с колектива, родители и ученици ръководството решава да трансформира цялостно системата. Започва да организира квалификации и обучения за учители за работа в облака, организация, общуване, помага им да се сертифицират за Гугъл обучители. Постепенно новопридобитото самочувствие на учителите с технологиите се пренася и в уроците.

Насоките задава проектът „Училище в облака“ на пловдивския Център за творческо обучение (ЦТО), който запознава учители и директори с възможностите на платформите в облака.

Физическите измерения на промяната включват и пилотния проект „1:1“ на училището, в който 8ж клас преминава изцяло към обучение в облачното пространство чрез устройства Chromebook, които работят с G Suite, а лицензите на Google дават възможност да се управляват дистанционно от администратор в училището. „Устройствата Chromebook са за децата и те си ги носят у дома. Така ученето и преподаването се случват по всяко време. Учителите имат класни стаи в облака, където са на разположение. Там преподават и си сътрудничат с учениците, получават домашни работи, тестове, проверяват ги и връщат обратна връзка, която ученикът вижда. „Резултатът е, че мотивацията за работа нарасна и учениците станаха по-отговорни в индивидуалното си обучение“, коментира заместник-директорът на езиковата гимназия Мария Атанасова.

Бъдещите планове на училището са още по-смели. Ръководството си поставя за цел до пет години този модел да бъде въведен в цялото училище, като кандидатства за финансиране по програмата „Иновативно училище“ на МОН.

Втора английска езикова гимназия “Томас Джеферсън” в София също се включва в световния дигитален проект „Училище в облака“ и заедно с езиковата гимназия „Иван Вазов“ в Пловдив са двете Google референтни училища в цяла Централна и Източна Европа. Засега. Защото Столична община инициира нов пилотен проект за присъединяване на още 16 софийски училища към „облака“. Така българските училища се доближават все повече към дигиталния модел на бъдещето.

В първото българско референтно училище езиковата гимназия „Иван Вазов“ в Пловдив 100% от учениците имат индивидуални електронни профили, 23 учители са сертифицирани по програма Google Educator, 170 виртуални класни стаи, а 53 ученици учат по иновативния модел „Едно към едно”.

Втора Английска езикова гимназия “Томас Джеферсън” има 15 сертифицирани учители по програмите Google Certified Educator, над 1138 персонални профила за учители и ученици, над 180 осигурени устройства за общо 5 паралелки ученици от 8 и 9 клас, персонални устройства за учители, както и цяла година педагогически и организационен опит при въвеждане на този модел на обучение.

В наши дни хиляди училища по света използват т.нар. облачни платформи по модела 1:1 на Google G Suite.
Карта с всички Google референтни училища по света можете да видите ТУК.

 

 

 

admin

Уроци по математика за ученици от 1-12 клас. 0895 588 958

admin has 39 posts and counting. See all posts by admin

Вашият коментар